10 Şubat 2011 Perşembe

Kış Çayı

Herkesin bir kış çayı var. Benimki de tarçın-zencefil-zerdeçal. Mis gibi kokuyor ve soğuk algınlığına iyi geliyor. İçine de tat versin diye bal karıştırıyorum. Gerçekten müthiş oluyor. Ortaköy'de işyerime çok yakın bitkisel ürünler satan bir dükkan var. Orada bu üçlünün bir arada olduğu paketler hazırlanmış. (Çubuk tarçın+kök zencefil+kök zerdeçal) Her birinden bir parça koyup 1 bardak suda kaynatıyorsunuz sonra da afiyetle içiyorsunuz.

Geçen gün bilimsel bir kaynaktan çay tüketimiyle ilgili bazı bilgiler okudum. Düzenli çay tüketimi, kalp krizi geçirme riskini azaltabildiği gibi, bağışıklığı güçlendirebiliyor, kemik yoğunluğunu arttırabiliyor ve böbrekte taş oluşumunu engelleyebiliyormuş. Hatta kimyasalların tetiklediği kansere karşı da koruyucu olabiliyormuş. Günde en az 3, en fazla 6 çay fincanı yeşil, siyah ve bitkisel çay tüketilmesi öneriliyormuş.

Ayrıca her gün kullanılan bal ve tarçının bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, vücudu bakteri ve virüs saldırılarına karşı koruduğunu biliyor muydunuz?

Zencefil ve zerdeçal da soğuk algınlığı ve griple savaşıyormuş. Ben de bugün onlarla savaşıyorum bakalım birlikte başarlı olacak mıyız?

3 yorum:

selvin dedi ki...

benim bu seneki favorim tarçın-karanfil çayı, içine de bir kaşık bal. fakat şimdiye kadar sadece hazır poşet olanlarından içebildim. karışımı kendim yapsam neye benzer bilemedim...

zeynep dedi ki...

çubuk tarçın al bir de tane karanfil.
bir büyük bardak su bardağı suya bir çubuk tarçın 2 tane karanfil atıp kaynat. poşetten çok daha muhteşem olduğunu göreceksin :)

zapere dedi ki...

Hı, evet.. Rafine edilmiş(fabrikada işlenmiş) olmamalı(kimyasal koroyucu,renklendirici, bir sürü hile karıştırıyorlar işin içine). Herşeyin doğalı makbul. Ne demişler el halısımı, makina halısımı daha değerli?.. Tercih sizin :)