28 Eylül 2009 Pazartesi

İşeyen Çocuk

Brüksel'in işeyen çocuk heykeli (Manneken Pis) şehrin sembolü haline gelmiş durumda. Her adım başı bir dükkanın vitrininde veya bir hediyelik eşyanın üstünde karşınıza çıkıyor.Orijinali ise meydana (Grand Place) yakın bir sokakta küçücük bir heykel. Ben boyunun ufaklığını görünce hayal kırıklığına uğradım. Çünkü dükkanlardaki sahte heykelleri ondan kat be kat büyük. İşeyen çocuk heykeliyle ilgili bir sürü rivayet var. Bunlardan biri çocuğu kaybolan bir adamla ilgili. Adam çocuğu kaybolduktan sonra tanrıya bulunması için dua etmiş ve oğlunu nasıl bulursa o haliyle heykelini yaptırmaya ant içmiş. Birkaç gün sonra oğlunu sokakta işerken bulmuş ve bu minik çeşmeyi yaptırmış :)
Bir başka rivayete göre ise 14. yüzyılda şehrin etrafını çeviren duvarların dibine bir bomba düşmüş, hem de tam cephaneliklerin yanına. Küçük bir çocuk bombaya işeyerek fitilini söndürmüş. Böylelikle şehri kurtarmış olmuş. Yok daha neler :))Bu minik heykelin en büyük özelliği, önemli gün ve festivallerde kıyafet giymesi. Ben ordayken bir kere kıyafet giydi. Ama ben hemen her gün merakla yanına gidip ne giymiş diye baktım :) Kendisinin 800'den fazla kostümü varmış... İyi bir pazarlama tekniği bence. Tebrik ederim.

Bu arada bayramlarda seyranlarda bira ve şarap işediği rivayet ediliyor ama ben bununla ilgili hiçbir şey duymadım ve okumadım.

3 yorum:

Tekir dedi ki...

İşeyen çocuk başlığını görünce şu fena digiturk reklamını konu ediyorsun sandım. Bu işeyen çocuk iyiymiş :))

zafer dedi ki...

Ankara Tandoğan Meydan'ında eskiden çok güzel bir heykel vardı "SU PERİLERİ"..Fakat heykele düşmanlık moda olduğu için kaldırıldı.Bu heykeli 1974 senesinde yakından görebilme şansına ulaşabilmiş bir insanım.Heykel o kadar masum ve güzeldiki kaldırılışına mazur görebilmem imkansız.İnternette tek bir fotoğrafını bulabildim.Link adresini kopyalayıp web sayfanızın adres satırına yapıştırıp ENTER'e basarsanız görebilirsiniz..Heykelin ismi SU PERİLERİ'dir.

http://www.politikars.com/haberdetay/10878/Turkiyenin-Heykeller-ile-SiNAVi.asp

zeynep dedi ki...

Utanç duyuyorum bazen bu ülkeden :(